Hunden - fra hvalp til senior
Hvalpen (o - 8 mdr)
Vaccination
Det kan anbefales at få din hvalp grund-vaccineret mod hundesyge, parvovirus, smitsom leverbetændelse, leptospirose og evt. kennelhoste når den er 8 uger og 12 uger. I nogen tilfælde bliver hvalpen ikke vacineret hos opdrætteren ved 8 ugers alderen og her kan det være tilrådeligt at få den vaccineret når den efter hjemkomst og igen når den er er mindst 12 uger.
Det er en kombi vaccine, så det betyder kun et enkelt prik i nakken af hvalpen.
Hvis hvalpen er meget sammen med andre hunde kan det være tilrådeligt at vaccinere den mod kennelhoste (den bakterie betingede del), som foregår ved at vaccinen indføres i hundens næse.
Alle sygdommene man vaccinerer for er meget smitsomme og kan i værste tilfælde være dødelige for den lille hvalp!!!!!
Revaccination bør ske hver 3 år for hundesyge, parvovirus-infektion og smitsom leverbetændelse, men der er årlig revaccination for leptospirose og kennelhoste. Kennelhoste vaccination sker ved at dryppe vaccinen i næsen på hunden.
Orm
De fleste hvalpe er også smittet med involdsorm, og derfor vil ormebehandling være påkrævet, hvis ikke den lille hvalp skal blive så kraftigt smittet, at den bliver utrivelig og måske får en dårlig ernæringgstilstand. I sidste ende kan det betyde diverse mangeltilstande og manglende tilvækst.
Foder
Den lille hvalp har brug for et foder, som tilgodeser alle dens behov for vækst og udvikling. Jeg har erfaring med og kan anbefale et fuldfoder af en god kvalitet, f.eks. Hills, Royal Canin eller Specifik Puppy foder, som findes både til helt små racer (mini), til mellemstore (medium) og til store (large breed) racer.
Lopper/flåter/lus
Det er nemmest at forebygge, men er skaden sket og lopperne har overtaget findes et loppe-middel som virker. Det hedder Bravecto og fåes på recept hos dyrlægen. Det er en tyggetablet som holder i 3 mdr.
Unghunden (8 mdr til 1½ år)
Foder
Unghunden har selvfølgelig også brug for et foder, som tilgodeser alle dens behov for vækst og udvikling. Når hvalpen er 9 - 12 mdr (afh af race små hunde er hurtigere udviklet end store racer) skal hunden overgå til et voksen foder. Jeg kan anbefale et fuldfoder af en god kvalitet, f.eks. Hills, Royal Canin eller Specifik adult foder, som også findes både til helt små racer (mini), til mellemstore (medium) og til store (large breed) racer. Det findes også i en række smagsvarianter.
Vaccination
Når hvalpen er grundvaccineret holder vaccinen i 1 eller 3 år, hvor det er tilrådeligt at få den revaccineret, især hvis hunden er meget sammen med andre hunde f.eks. ved træning og andre sociale arrangementer og dermed udsættes for et større smittepres.
Orm
Unghunden kan smittes med orm af flere veje. Dels fra andre hundes afføring, dels fra katteafføring (som mange hunde elsker at spise) og evt også fra ræve afføring. Massiv ormeinfestation hos en hund giver den symptomer som f.eks.utrivelighed, mat pels, tyk vom, hoste og i sådanne tilfælde bør man kontakte dyrlægen.
Da ormemidler er blevet recept pligtigt, ska dyrlægen kontaktes for en recept.
Rævens dværgbændelorm
Se mere info fra Fødevarestyrelsens hjemmeside om rævens dværgbændelorm
Den voksne hund (ca 1½ år til 6-7 år)
Foder
Den voksne hund har brug for et godt fuldfoder som giver den de mængderaf proteiner, feststoffer og kulhydrater samt vitaminer og mineraler, som kræves, dvs en jagthund skal fodres mere intensivt end en hygge-hund, som ikke bevæger sig så meget.
Er hunden steriliseret eller kastreret, skal man som ejer følge hundens vægt nøje, så den ikke blever for tyk.
Vaccination
Når hunden er grundvaccineret holder vaccinen i mindst 1 eller 3 år afhængig af sygdommen, hvor man bør få den revaccineret, især hvis hunden er meget sammen med andre hunde f.eks. ved træning og andre sociale arrangementer og dermed udsættes for et større smittepres.
Orm
Hunden kan smittes med orm af flere veje. Dels fra andre hundes afføring, dels fra katteafføring (som mange hunde elsker at spise)
og evt også fra ræve afføring. Massiv ormeinfestation hos en hund giver den symptomer som f.eks.utrivelighed, mat pels, afmagring, hoste og i sådanne tilfælde bør man kontakte dyrlægen. Da ormemidler er blevet recept pligtigt, skal dyrtlægen kontaktes for en recept.
Copyright © All Rights Reserved.